Bungalow Texel en de Texelse Speciaalbieren

Geplaatst door op dec 28, 2014

Skuumkoppe, Goudkoppe, Stormbock, Noorderwiend… het zijn maar een paar van de inmiddels tien verschillende Texelse Speciaalbieren waarmee de Texelse Bierbrouwerij langzamerhand (of mogen wij zeggen stormenderwijs?) de wereld, maar toch in ieder geval Nederland, verovert! Texels Bock viel zelfs al meerder malen in de prijzen.

Texelse Speciaalbieren veroveren Nederland.

Texelse Speciaalbieren veroveren Nederland.

 

 

 

 

 

 

Water is een van de voornaamste bestanddelen van bier. De Texelse Speciaalbieren worden gebrouwen van zuiver Texels duinwater. Dit water bevat minder kalk dan het reguliere drinkwater in de rest van Nederland, en is daardoor een stuk zachter. Het geeft de speciaalbieren van Texel dan ook zijn zachte smaak. Ook de voor de speciaalbieren gebruikte mout (ontkiemde en daarna gedroogde tarwe en gerst) komen van het eiland zelf. De granen groeien in de Eyerlandsepolder en gedijen uitstekend in het Texelse klimaat, met iets meer zonuren en iets minder neerslag dan in de rest van Nederland. Oftewel ‘aan de overkant’, zoals de texelaar dat pleegt te noemen. Naast HOP (de bloemen van deze plant zorgen voor het bittertje in bier, maar zijn daarnaast ook een conserveringsmiddel) zorgt ook de gebruikte gist voor de kenmerkende smaak van Texels Speciaalbieren. Hiervoor wordt ook weer een echt texelse giststam gebruikt. Kortom, bestelt u een Texels Speciaalbier dan krijgt u een ambachtelijk, echt Texels produkt.

De Texelse Bierbrouwerij

Wilt u uitproberen welke van de speciaalbieren uw favoriet gaat worden? De Texelse Bierbrouwerij in Oude Schild heeft een gezellig proeflokaal en in het seizoen ook een fijn terras. Wilt u een educatief tintje aan uw vergelijkend warenonderzoek geven, doe dan meteen de rondleiding. U ziet dan hoe de brouwers met vakmanschap en passie de speciaalbieren brouwen, in de brouwerij die inmiddels inmiddels 15 jaar bestaat. Wel is het aan te raden te reserveren, dat kan online.

 

Reageer