Texel 600 jaar stadsrechten

Geplaatst door op apr 5, 2015

Londen, Parijs, Rome… een voor de hand liggende stedentrip. Maar denk vooral ook eens aan een stedentrip naar… Texel, de grootste stad van Nederland.

Graaf Willem VI

Dit jaar, 2015, viert Texel trots en uitbundig dat zij 600 jaar geleden stadsrechten kreeg, verleend door Willem van Oostervaart, graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen, hertog van Beieren, beter bekend als graaf Willem VI. Met zijn docht Jacoba van Beieren EN zijn hele gevolg kwam hij 26 maart 1415 hoogstpersoonlijk naar Texel om de stadsrechten (en plichten) uit te reiken aan de Texelaars. Om ruzie te voorkomen meteen maar aan het hele eiland, in plaats van aan slechts 1 dorp. Waarom Texel stadsrechten kreeg? Waarschijnlijk deed graaf Willem dit om de bevolking aan zich te binden, maar waarschijnlijk ook om zijn eigen zakken te vullen. Immers, een deel van de opbrengsten van de privileges die met de stadsrechten gepaard gingen (zoals het heffen van eigen ‘stadsbelastingen’ ) kwam rechtstreeks in de schatkist van de graaf. Maar goed, Texel is daarmee onbetwist de grootste stad van Nederland, met een oppervlakte van 463,3 km2, en bestaande uit 7 afzonderlijke dorpen. En veel, heel veel natuur.

26 maart was de aftrap, en komend jaar viert elke maand een ander dorp het Texel 600 jaar stadsrechten feest, geheel ingevuld op zijn eigen wijze. April staat in het teken van Den Burg. Zie hier de agenda, en houd hem in de gaten; hij wordt regelmatig aangepast en aangevuld. Vergeet niet om gelijk uw verblijf te boeken in onze fijne bungalow. Want zeg nu zelf, 600 jaar stadsrechten feest is toch een perfecte aanleiding om Texel te bezoeken?

 

Reageer