Typisch Texel?

Geplaatst door op aug 24, 2016

De ‘echte Texelaar’ zal u ongetwijfeld wijs proberen te maken dat het een typisch Texels produkt is (de ‘échte Texelaar’ -want geboren en getogen op Texel- in ons gezin beweert het bij hoog en bij laag), maar wij wagen dit echter te betwijfelen. Vast staat in ieder geval dat dit een niet te versmaden lekkernij is: De hongerpunt.

IMG_6921

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgens onze research vindt dit gebak zijn oorsprong bij een bakker uit Brabant. In plaats van alle kruimels, schraapsels, schaafsels en verdere overblijfsels van zijn versgemaakte gebak, koek en andere zoetigheden weg te gooien, maakte hij er een nieuw mengsel van, voegde er onder andere speculaaskruiden aan toe, en bakte dit opnieuw in de oven. Een zwaar en zoet gebak is het resultaat, met elke keer een net weer even andere, verrassende  samenstelling, afhankelijk van wat er deze keer overgebleven was. En eerlijk is eerlijk, hongerpunt is de enige juiste benaming. Een zo’n punt en je kunt voorlopig geen pap meer zeggen.Maar lekker dat ie is!! Mnjommnjommnjom….

Typisch Texel, dus toch?

Tegenwoordig is er nog slechts welgeteld 1 bakkerij in Nederland die de echte, onvolprezen hongerpunt maakt en verkoopt: Bakkerij Timmer, op Texel! Je vindt Bakkerij Timmer in Den Burg en in De Koog. Nou, vooruit dan ‘échte Texelaar’, toch een typisch Texels produkt dus. Enigszins.

Bakkerij Timmer

IMG_6929

4 Reacties

 1. BrianSon
  17 maart 2020

  Terrific web-site you have going here.

  Reageer
  • Gouwe Boltje
   4 april 2020

   Thank you!

   Reageer
 2. BrianSon
  4 april 2020

  Thanks regarding providing such substantial knowledge.

  Reageer
  • Gouwe Boltje
   4 april 2020

   Thanks ;-), hope to welcome you at beautiful Texel in better times, hopefully soon!

   Reageer

Reageer